E14 Results
Sep 2018
FROM BACKYARDS TO COURTYARDS Narvik (NO) - Special Mention

TEAM DATA

Team Representative: Márton Tövissi (RO) – architect
Associates: Mihai Buse (FR),  EmÅ‘ke Forró (RO), Boris Girin (FR) – architects;  Elinor Scarth (GB), Etienne Haller (FR) – landscape architects

8/b/9 strada Cintarului, 530150 Miercurea Ciuc (RO)
+40 74 25 12 346 - info@a-platz.com - a-platz.com

See the complete listing of portraits here 
See the site page here 


M Tövissi, E. Forró , M. Buse, B. Girin, E. Haller & E. Scarth

 

INTERVIEW
Click on the images to enlarge

1. How did you form the team for the competition?

Based between Edinburgh (Scotland), Paris (France) and Miercurea Ciuc (Romania), our collective is made of various profiles showing different interests and sensibilities about the question of the urban fabric. At the same time, we consider new urban forms through a set of common values that reemerge on all our propositions. The collective formed by A-Platz Architecture, MEMO Architecture and INLANDSIS Landscape Architects is activated on specific occasions from research projects to architectural competitions. Our team was noticed on different international competitions including the Blueprint Competition (2016) about the transformation of the Genoa Port Area. Our proposal has been awarded a first prize ex aequo and still remains a key project in the larger reflexion we try to develop about the essence of the city. Our collective is structured by different members acting with complete autonomy and perpetually sharing with others to rise new perspectives and solutions, to take initiatives in a non-hierarchical, dynamic and flexible manner.

2. How do you define the main issue of your project, and how did you answer on this session main topic: the place of productive activities within the city?

The site of the future 'Technical Quarter' in Narvik suffers from a lack of a clear urban definition, we detect a backyard effect despite its central position within the town. This is symptomatic of an urban fabric situated close to intrusive infrastructures such as the highway and the railway. Apparently characterized by spontaneous successive development, the site appears to have developed organically and constitutes an urban fragment of its own. A mix of different architectural type buildings were erected on the site, and despite the obsolete image of some of them, they have tectonic qualities and they are starting to define a valuable three square-courtyard morphology, a possible stage in a further evolution. In the context of a relatively small city with limited means, we propose punctual interventions on existing buildings to improve instead of removing them. At the same time, we propose additional buildings completing the existing sites configuration. Through this pragmatic approach we see a realistic way to turn the site in a short period of time to an effective place of production in the city. We understand different expectations about the program and propose to affect each part of it to the different buildings of the site according to their intrinsic qualities.

View from the Main Public Courtyard
space to Fagemesfjeller Mountain
Masterplan of the project
View of the Bromsgards Park to the
Working Yard

 

3. How did this issue and the questions raised by the site mutation meet?

We used the courtyards as tools to turn outdoor spaces into a new spot completely dedicated to production in the city. The three newly defined courtyards work together as a link between both immediate and large-scale context. Between existing streets network and the sites buildings, the courtyards play an important role of reconnection and make possible the opening of the site on a larger urban surrounding. Connected to the buildings, the courtyards are not only public spaces but also direct extension of indoor spaces where an infinity of production processes can be invented. At a larger scale we used courtyards to frame the landscape and reveal what makes Narvik's identity. 

 


Aerial view of the project site: building complex
and the park 
Main street of the site: looking towards the 
Mountain Narvikfjellet
Workshops and parking lots on the backside of
Sentrumsgârden

 

4. Have you treated this issue previously? What were the reference projects that inspired yours?

We often use analogous references supported by theoretical ones, but here the main inspiration was the site itself and its surroundings. The morphology of the Piazza San Marco in Venice and a drawing by Hans Kollhoff for 'Collage city' of Colin Rowe helped us formalizing and theorizing our approach. The analyses of Aldo Rossi in 'The Architecture of the city' influenced us as well.

  

Morphology of Piazza San Marco, Venice (IT)
The Architecture of the City, Aldo Rossi
Collage city of Colin Rowe, Hans Kollhoff

 

5. Urban-architectural projects like the ones in Europan can only be implemented together with the actors through a negotiated process and in time. How did you consider this issue in your project?

We are very sensitive to clear and responsible choices in the conception process leading to an architectural solution that is buildable. We try as soon as possible to be pragmatic and efficient in our choices during the entire phase of conception. The project seeks to reveal the potential of the site with minimal means in an attempt to create a situation in which all the actors involved could collaborate, and share the same vision of the project.

6. Is it the first time you have been awarded a prize at Europan? How could this help you in your professional career?

This is the second time that we are awarded at Europan. This could help us building up new professional connections and hope to gain a more visibility for our work. 

Back to top